COACH, TIEDÄTKÖ MITÄ MYYT?

Coach, valmentaja tai kouluttaja – tiedätkö mitä myyt? Entä tietävätkö Sinun asiakkaasi, mitä ovat ostamassa? Kun coaching- tai valmennusprosessiin sitoutuneiden osapuolien odotukset eivät kohtaa, voi syy löytyä yllättävästä paikasta.. nimittäin palvelusi nimeämisestä!


coaching vai valmennus?

Kumpaa myyt? Tiedätkö, mitä eroa näillä kahdella on keskenään?

Sekaannusta ja eriäviä odotuksia aiheuttaa usein englanninkielinen sana coaching, joka tarkoittaa sekä valmennusta, että coachingia. Varsin monet tuntuvat käyttävän näitä termejä rinnakkain, vaikka ne sisällöltään eroavatkin toisistaan.

Ammattivalmentajat ja kirjailijat Carlsson ja Forssell (2017) avaavat termistöä kirjassaan “Esmies ja coaching – oivaltava coaching johtamisen työkaluna”. He kertovat coachingin ja valmennuksen menevän usein keskenään sekaisin siksi, että Suomessa coachingin ja valmennuksen markkinat ovat pitkälti päällekkäiset, ja monet suuret valmennustalot ovat viime vuosina alkaneet tarjoamaan valmennuksen ohessa myös coachingia – ja termisoppa on valmis. Toisaalta myös raja coachingin ja valmennuksen välillä voi olla häilyvä, ja usein valmennusta saatetaan toteuttaa valmentavalla otteella, joka puolestaan perustuu coachingin periaatteisiin. Joko menit sekaisin? 😅

1) VALMENTAJA ON VALMENNETTAVAN ASIAKOKONAISUUDEN SUBSTANSSIOSAAJA JA ASIANTUNTIJA

Suomenkielessä valmennuksella viitataan substanssiosaamisen, tietojen ja taitojen valmentamiseen. Valmennus on valmentavaa opetusta, jossa valmentajalla on substanssiosaamista valmennettavasta aiheesta, jota on tarkoitus siirtää valmennettavalle. Tavoitteena voisi siis olla esimerkiksi muutosjohtamiseen tai projektinhallintaan liittyvien parhaiden käytänteiden kouluttaminen asiakkaalle.

Valmennuksen tavoitteena on siirtää tietoa ja konsultoida valmennettavaa niin, että hänen toimintatapansa kehittyvät. Vaikka valmennuksissa käytetään yhä useammin itseohjautuvuutta tukevia valmennusmenetelmiä, on valmennuksessa aina tarkoituksena käyttää valmentajaa asiantuntijana, joka tietoaan ja kokemustaan hyödyntäen opettaa, tukee ja kannustaa valmennettavaa muutokseen. Näin ollen asiakas, joka hakee coachausta johtamistaitojen kehittämiseen, etsiikin todellisuudessa valmennusta – substanssitaidon kouluttajaa, sparraajaa, mentoria kertomaan lisää siitä, millaisia “best practices” tms. tapoja on johtaa omaa tiimiä / organisaatiota parempaan suoritukseen.

2) COACH ON COACHING-PROSESSIN ASIANTUNTIJA

Coaching viittaa ammatticoachin tukemaan coaching-prosessiin, jossa ajattelun taitoja vahvistetaan coaching-prosessin keinoin.

Ammatticoach on harjoitellut coachingin ydinkompetensseja, – läsnäoloa, tehokasta vuorovaikutusta, tekniikkaa, sekä dialogin johtamista luontevasti ja intuitiivisesti siten, että coachattavan oma ajatustyöskentely tehostuu.

Coachingissa oppiminen tapahtuu oivaltamalla, substanssiosaamisen siirtämisen sijasta. Siinä missä valmennukseen substanssiosaamisen tuo valmentaja, tuo coachattava coaching-prosessiin substanssin itse. Oivaltamalla oppien ihmiset tuntuvat ottavan enemmän vastuuta ja toimivan tehokkaammin, verrattuna tiedon siirtämiseen.

“Se, miten sisältöä työstetään, kuinka vahvasti coachattava pääsee oivalluksiin kiinni ja miten nopeasti ja tehokkaasti hän pääsee tavoitteisiinsa, on paras mittari coachin asiantuntemuksesta ja coachin käyttämien menetelmien tehosta.”

– Carlsson & Forssell, 2017

Coaching on ensisijaisesti prosessi. Coaching-prosessi on ajattelukumppanuutta, jossa coachattava asettaa itselleen tavoitteet, joita coach tukee coaching-prosessin avulla. Asiakas saattaa kertoa, että on – “näitä asioita pyöritellyt jo useamman vuoden mutta,..”. Jokin on estänyt häntä saavuttamasta tavoitettaan, mutta coaching-prosessin avulla ajatusjumit ja / tai rajoittavat uskomukset on onnistuttu purkamaan, jolloin asiakas on onnistunut saavuttamaan tärkeät tavoitteensa. Hyvin usein ajatus, joka on saanut alkunsa coaching-tapaamisessa, johtaa oivallukseen coaching-prosessin tapaamisten välissä – coaching ei siis sijoitu vain coaching-tapaamisiin vaan myös tapaamisten väliin.

Coach on turvallinen pallotteluseinä, jonka tehtävänä on kannatella coaching-prosessia. Coach on mukana tavoitteen asettamisessa ja taittaa matkaa kohti tärkeitä tavoitteita. Coachin kanssa on turvallista johtaa tavoitteellisesti omaa ajattelua totuttua pidemmälle. Coach on mukana oivaltamistyössä ja toisaalta myös muistuttamassa coachattavaa juhlimaan saavutuksiaan tavoitteiden toteutuessa.


KUMPAA palvelua tarjoat?

Carlsson ja Forssell (2017) ovat laatineet ohjeistuksen coaching- ja valmennuspalveluiden eroista, asiakkaan ostopäätöksen tueksi. Ohjeistuksessaan he ottavat kantaa siihen, millaisiin tarpeisiin coaching ja valmennus vastaavat.

Alla listaus, Carlssonin ja Forssellin ohjeistusta mukaellen, helpottamaan pohdintaasi siitä, kumpaa palvelua Sinä haluat tarjota asiakkaillesi. Pohdi siis, mihin tarpeisiin Sinun palvelusi vastaa?

✅ TARJOA COACHINGia KUN HALUAT:

  • lisätä coachattavan motivaatiota

  • lisätä coachattavan vastuunottoa

  • tukea coachattavan itsensäjohtamista, oma-aloitteisuutta ja päätöksentekoa

  • tukea coachattavan kehittymistä esimieheksi/ johtajaksi

  • tukea coachattavan kehittymistä omassa työroolissaan

  • auttaa tehostamaan coachattavan rutiineja

  • mahdollistaa coachattavan entistä valveutuneempaa ja luovempaa ajattelua

  • auttaa kirkastamaan coachattavan tulevaisuuden tavoitteita

  • tukea coachattavaa oivaltamaan omia vahvuuksiaan

  • tukea coachattavaa pääsemästä tavoitteisiinsa omien arvojensa ja tavoitteidensa mukaisella tavalla

TARJOA PERINTEISTÄ VALMENNUSTA KUN HALUAT:

  • Tarjoat best practices -tietoa esimerkiksi muutoksen johtamisesta tai ajanhallinnasta

  • Sinulla on tarjota valmiita tekniikoita, työkaluja ja / tai malleja, joita valmennettava voi soveltaa omassa toiminnassaan

  • Sinulla on valmiita ratkaisuja valmennettavan haasteisiin

  • Voit auttaa valmennettavaa kehittämään taitojaan asiassa x (esim. esiintymistaidot)

  • ratkaista työyhteisön ongelmakäyttäytymistä

Siispä summa summarum, arvoisa coach, kouluttaja tai valmentaja – ota pohdintaan tämä: Mitä palveluja sinä tarjoat asiakkaillesi? Kumpaa myyt; coachingia vai valmennusta? Tietävätkö asiakkaasi, mitä ovat ostamassa? 🙈

LÄHTEET:

Carlsson, M., Forssell C. 2017. Esimies ja coaching – oivaltava coaching johtamisen työkaluna.

[ALKUPERÄINEN BLOGITEKSTI ON JULKAISTU 14.10.2019 OSOITTEESSA WWW.MUUTOSVALMIUS.COM]


Edellinen
Edellinen

Verkko-oppiminen on rikki

Seuraava
Seuraava

MIKSI TUNNEMUOTOILU ON TÄRKEÄÄ?